De federale regels (vanaf 1 november) (bron VRT & info-coronavirus.be)

 

“Er komt een verstrengde lockdown” – Dit heeft het Overlegcomité beslist:
“Ons land bevindt zich in een noodtoestand”, klinkt het bij premier Alexander De Croo (Open VLD). “In veel ziekenhuizen is de pijngrens al overschreden. We zien nog altijd geen kentering. Er is maar één antwoord, één keuze, en dat is allemaal achter onze zorgverleners staan. De enige manier daartoe is om maximaal alle fysieke contacten te vermijden. Zo kort als het kan, zo lang als het moet. We moeten de stijging breken. We gaan daarom over tot een verstrengde lockdown. Welke beslissingen heeft het Overlegcomité genomen?

  • De regel van vier wordt binnen afgeschaft. We mogen dus niet langer vier gasten thuis ontvangen. Wel mag iedereen nog één knuffelcontact hebben, die persoon mag je thuis nog uitnodigen. Singles mogen buiten dat ene nauw contact ook nog iemand anders zien, op afstand weliswaar. Buiten mag je wel nog 4 mensen zien.
  • Niet-essentiële winkels worden gesloten. Thuislevering en ophaalpunten mogen wel. Voedingswinkels blijven hoe dan ook open. Er komt een evaluatie op 1 december.
  • Niet-medische contactberoepen, denk aan kappers of schoonheidsspecialisten, worden verboden.
    De scholen zullen ook op 12 en 13 november gesloten blijven. De herfstvakantie was al eerder verlengd, maar wordt dus nog net iets langer en zal nu in totaal twee weken duren.
  • Telewerken wordt verplicht.
  • Hotels blijven open, maar de restaurants en bars in hotels sluiten, maaltijden mogen alleen nog op de kamer.
  • Op begrafenissen mogen nog maar 15 mensen zijn. Recepties na een begrafenis worden verboden.
  • Vakantieparken moeten sluiten. Die maatregel gaat in vanaf 3 november, maar restaurants en zwembaden zijn wel al gesloten.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is nog dieper ingegaan op het onderwijs. Dat wordt opgeschort tot en met 15 november. “De lessen kunnen opnieuw doorgaan vanaf 16 november. Voor het basisonderwijs kan dat dan 100 procent contactonderwijs zijn, voor het secundair onderwijs is er maximaal 50 procent contactonderwijs voor de tweede en derde graad.”

Het hoger onderwijs zal tot het einde van het jaar afstandsonderwijs zijn. Een uitzondering wordt gemaakt voor de practica en voor de eerstejaars, vanaf 1 december mogen zij deels contactonderwijs hebben.

Het deeltijds kunstonderwijs mag doorgaan voor alle kinderen onder de 12 jaar. Voor iedereen boven de 12 jaar mogen er maximaal 4 leerlingen in een les zijn.

bron VRT : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/30/liveblog-30-oktober/