Klank en licht zorgt in Sint-Idesbald voor extra beleving: “Hopelijk kunnen we hiermee inspireren voor de komende feestperiode” (bron : Hln.be)

Klank en licht zorgt in Sint-Idesbald voor extra beleving: “Hopelijk kunnen we hiermee inspireren voor de komende feestperiode”

VVV Koksijde-Oostduinkerke heeft er in Sint-Idesbald voor gezorgd dat iedereen tot en met het einde van de herfstvakantie iets leuks kan beleven. De man achter het klank- en lichtspektakel is de Veurnse ondernemer Steve Pinson. “Ook tijdens het eindejaar kan zo’n project voor extra sfeer zorgen nu de kerstmarkten niet mogen plaatsvinden”, klinkt Steve hoopvol.

Wat Steve heeft gerealiseerd in Sint-Idesbald kan zo in het rijtje initiatieven van onze actie #ZORGVOORLICHT. “De herfstvakantie is voor ons bedrijf in een normaal jaar bijzonder druk, net zoals de kerstperiode”, vertelt Steve Pinson. “De opdracht van VVV Koksijde is nu de enige. In de volledige Strandlaan hebben we oranje ledspots bevestigd voor de sfeer. De gemeente Koksijde zorgde voor extra kleur met gedecoreerde bloembakken. Op het verkeersvrije deel, de verbinding met de Zeedijk op het einde van de Strandlaan, zorgen we nog tot het einde van de verlengde herfstvakantie voor een beleving met klank en licht. Elke 20 minuten start het spektakel van 13 minuten en dat elke dag van 16.30 tot 21 uur. Voor wandelaars is dat echt iets leuks hebben we gemerkt.” Nog meegeven dat het dragen van een mondmasker in Koksijde verplicht is.

Twinkelen­de lichtjes, muziek en beelden verweven tot een warm project, het kan perfect. We zien nu al dat iedereen naar buiten wil dus daarop moeten we maximaal inspelen

Steve hoopt dat dit project andere steden en gemeenten kan overtuigen om tijdens de komende kerstperiode met iets gelijkaardigs uit te pakken. “Nu de kerstmarkten ook in het water zijn gevallen, snakken de mensen naar gezelligheid. Twinkelende lichtjes, muziek en beelden verweven tot een warm project, het kan perfect. We zien nu al dat iedereen naar buiten wil dus daarop moeten we maximaal inspelen. Zo kunnen we de donkere dagen letterlijk licht geven.”

Info via www.klankenlicht.be.

Bron origineel artikel : https://www.hln.be/koksijde/klank-en-licht-zorgen-in-sint-idesbald-voor-extra-beleving-hopelijk-kunnen-we-hiermee-inspireren-voor-de-komende-feestperiode~a1cae9fd/

“Jullie zorgen, wij bezorgen” Colruyt Group lanceert nieuw initiatief om zorgpersoneel te ontlasten in uitzonderlijke coronatijden (bron : persdienst Colruyt Group)

“Jullie zorgen, wij bezorgen” Colruyt Group lanceert nieuw initiatief om zorgpersoneel te ontlasten in uitzonderlijke coronatijden

Solucious, de foodservicespecialist van Colruyt Group, levert vanaf vandaag boodschappen aan huis bij zorgmedewerkers. Dit nieuwe initiatief om het zorgpersoneel te ondersteunen is een vervolg op de boodschappenoplossing die Colruyt Group tijdens de eerste coronagolf uitwerkte. Toen leverde Solucious van maart tot mei boodschappen op de parkings van 13 ziekenhuizen zodat het ziekenhuispersoneel niet meer naar de supermarkt hoefde. In deze tweede coronagolf is de druk op de zorgverstrekkers in ons land zo mogelijk nog groter dan in maart. Daarom heractiveert Colruyt Group zijn bijdrage aan onze zorgverstrekkers met een dienstverlening die nog meer op maat gemaakt is. Zo worden de boodschappen vanaf nu aan huis geleverd én is de service ook beschikbaar voor zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen.
Ruim assortiment aan huis geleverd
Zorgmedewerkers kunnen vanaf 6 november 2020 online boodschappen bestellen op de website van Solucious en die aan huis laten leveren. Solucious heeft zijn professioneel foodservice assortiment bewust aangevuld met 5.000 producten die relevant zijn voor particuliere klanten. Consumenten zullen producten kunnen bestellen zowel van gekende nationale merken als van de eigen merken van Colruyt Group (Boni en Everyday). De prijzen zullen gebaseerd zijn op de consumentenprijzen van Collect&Go, de online afhaaldienst van Colruyt Group.

Solucious zal de boodschappen over heel België aan huis leveren op weekdagen, tussen 6 en 18 uur, in levervensters van 2 uur. De foodservicespecialist wil op die manier zijn steentje bijdragen om het zorgpersoneel en hun families in deze drukke tijden te ontzorgen. “De boodschappenoplossing die we in maart uitwerkten voor het ziekenhuispersoneel kon op enorm veel bijval rekenen”, vertelt Yves Van den Brande, verantwoordelijk voor Solucious. “Nu de coronabesmetting nieuwe ongekende hoogten bereikt en de druk op ons zorgpersoneel alsmaar toeneemt, willen we ook in deze coronagolf een bijdrage leveren. We hebben in afstemming met de klanten van de eerste golf onze service herbekeken en nog meer afgestemd op de noden van het zorgpersoneel én van de zorginstellingen zelf. Aanhuislevering betekent voor de zorgverstrekkers dat tikje meer comfort en tijdswinst. Daarnaast kunnen we met deze werkwijze ook de zorginstellingen ontlasten: met de nieuwe service hoeven zij geen tijd meer te investeren in een logistiek systeem op hun terreinen. Bovendien kunnen wij zo ook meer zorgmedewerkers bereiken; niet alleen deze van de grote ziekenhuizen met een parkinginfrastructuur, maar ook de medewerkers van andere zorgorganisaties.”

Service uitgebreid naar alle zorgmedewerkers
Alle medewerkers van ziekenhuizen, woonzorgcentra en opvanginstellingen, alsook zelfstandige zorgmedewerkers kunnen een beroep doen op deze service. Ook het administratief en ondersteunend personeel dat in zorginstellingen tewerk gesteld is, kan voortaan bij Solucious terecht. “Met ons eerdere initiatief leverden we boodschappen op de parkings van 13 ziekenhuizen en bereikten we heel wat ziekenhuispersoneel”, zegt Yves Van den Brande. “We hebben voldoende extra capaciteit voorzien om in heel België aan huis te leveren met onze eigen bezorgers. Onder het motto ‘Jullie zorgen, wij bezorgen’ staan we de komende maanden klaar voor alle zorgmedewerkers”.

Praktische informatie
Zorgmedewerkers

Kunnen zich als klant registreren op www.solucious.be en geven aan bij welke zorginstelling ze werken;
Krijgen het juiste assortiment en prijzen te zien en kunnen onmiddellijk met hun online bestelling beginnen;
Kiezen de datum en het tijdstip van thuislevering (tijdsvensters van 2 uur).
Solucious werkt met een levertermijn van 2 werkdagen;
Het minimale bestelbedrag is 125 euro;
De kost voor aanhuislevering is beperkt tot 10 euro, ongeacht waar de levering in België plaatsvindt.
De betaling gebeurt bij levering van de boodschappen aan huis.

Tip tegen de coronaverveling. Doe mee aan de online museumzoektocht van het Bakkerijmuseum (bron Hln.be)

Tip tegen de coronaverveling. Doe mee aan de online museumzoektocht van het Bakkerijmuseum

Het Bakkerijmuseum in Veurne is, net zoals alle musea, dicht. Het team zit echter niet stil en bedacht een online museumzoektocht voor kinderen. Daarnaast pakt het uit met een digitale tentoonstelling. Wist je dat er meer dan 2500 collectiestukken liggen achter de museummuren?

Ben je tussen 8 en 13 jaar surf dan naar deze link .

Help Kroonie de klungelige heks. De inzet van de digitale speurtocht is een bakworkshop wanneer het museum weer open mag. Het verhaal gaat als volgt. Bij het uitspreken van een toverspreuk door Kroonie ging het fout. Het hele museum zit nu potdicht. De klungelige heks schaamt zich dood. Kan jij haar helpen om de toverspreuk ongedaan te maken? Om daarin te slagen heb je een toverwoord en vier ingrediënten nodig. Los snel alle opdrachten op zodat het museum weer kan openen. Deelnemen kan tot eind deze maand.

Tentoonstelling online

Met meer dan 2500 collectiestukken heeft het Bakkerijmuseum genoeg te tonen. Dat doet het voortaan online. De medewerkers selecteerden enkele unieke objecten die passen bij de herfst. De eerste klassieker is een reclameaffiche voor gewijd Sint-Hubertusbrood uit 1952. Verder zie je onder meer een ijsvorm in de vorm van een bloemkool en een bokaal ingelegde peren uit 1985. Zouden die nog lekker zijn? De tentoonstelling kan je hier doorbladeren.

Tot slot heeft het Bakkerijmuseum aan haar website een lockdownpagina toegevoegd boordevol tips om zelf aan de slag te gaan.

Vrije basisschool De Droomvlieger scoort geld met zwerfvuilactie (bron : Hln.be

Vrije basisschool De Droomvlieger scoort geld met zwerfvuilactie

De leerlingen van juf Nathalie Denie van De Droomvlieger langs de Brugse Steenweg in Veurne houden niet van vuilnis langs de weg en hielden een grote schoonmaakbeurt. Daarvoor krijgen ze nu hun beloning.

De Droomvlieger deed mee aan de actie Mooimakers van Ovam, Fost Plus en de Vlaamse vereniging van steden en gemeenten. De 157 leerlingen van de Veurnse school kregen voor hun zwerfvuilactie 471 euro. Veurns milieuschepen Pascal Sticker (Veurne Plus) gaf de cheque aan juf Nathalie en directeur Griet Lenders. Directeur Marieke Stubbe kon niet op de foto maar een aantal kinderen wel en die waren heel blij met het leuke cadeau. Mocht de verveling toeslaan dan kan je ook zelf de baan op gewapend met een vuilzak. Het nuttige aan het aangename koppelen zoals dat heet.

Origineel artikel HLN.BE : https://www.hln.be/veurne/vrije-basisschool-de-droomvlieger-scoort-geld-met-zwerfvuilactie~a195846a/

Nachtelijke zoektocht met duikers, bootje en speurhond naar vermiste bewoner van Ter Linden (bron : HLN.be)

 

Nachtelijke zoektocht met duikers, bootje en speurhond naar vermiste bewoner van Ter Linden

De hulpdiensten zijn donderdagnacht opgeroepen om mee te helpen zoeken naar een bewoner van het rust- en verzorgingstehuis Ter Linden in Veurne nadat de man niet meer te vinden was op zijn kamer. De brandweer kwam ter plaatse met duikers en een bootje om de nabijgelegen jachthaven te doorzoeken en de politie kwam ter plaatse met een speurhond. Pas drie uur later werd de man aangetroffen.

Het was rond 1.50 uur toen de nachtverpleegster alarm sloeg. Een man die verblijft op de afdeling voor mensen die kampen met dementie, bleek spoorloos. Wellicht was hij nog gekleed in zijn pyjama. Er werd meteen van het ergste uitgegaan. De mogelijkheid bestond dat de man zich naar buiten had begeven en – in het ergste scenario – in het water terecht was gekomen nabij het rust- en verzorgingstehuis. De brandweer speurde urenlang de kanalen af met warmtecamera op hun bootje. De duikers gingen uiteindelijk niet het water in. Ook de zoekactie met een speurhond leverde niets op. Pas rond 5 uur werd de zoekactie gestaakt. De man was op wandel gegaan doorheen het gebouw en werd er uiteindelijk aangetroffen na een grondige sweeping van het gebouw. Hij verkeerde in goede gezondheid.

Origineel artikel Hln.be : https://www.hln.be/veurne/nachtelijke-zoektocht-met-duikers-bootje-en-speurhond-naar-vermiste-bewoner-van-ter-linden~abb8681c/

Kun je niet chatten met patiënten AZ West, geen nood want Stadsbestuur Veurne helpt je verder (bron HLN.be)

Kan je niet chatten met patiënten in AZ West? Veurne springt in de bres

Sinds zaterdag is bezoek in het AZ West in Veurne niet meer toegelaten tot zeker 8 november. Telefoneren, skypen en facetimen kunnen wel nog. Lukt het niet? In dienstencentrum De Zonnebloem in Veurne kan je contact leggen.

“Er zijn personen die geen digitale toegang hebben en dan wordt het natuurlijk moeilijk om contact te leggen met patiënten in het ziekenhuis als je die even wil zien”, duidt schepen van Welzijn Guido Hoste (CD&V). “Daarom zetten we elke weekdag van 14 tot 16 uur dienstencentrum De Zonnebloem open om te videobellen naar een familielid in AZ West. Een afspraak hoef je niet te maken. Onze medewerkers staan klaar om je te helpen.” En wat als de patiënt zelf geen smartphone heeft? Dan kan je een digitaal gesprek aanvragen via dit formulier . Een medewerker van AZ West contacteert je vervolgens om af te spreken. Zo’n videogesprekken kunnen op weekdagen tussen 9 en 16 uur.

Origineel artikel HLN.be : https://www.hln.be/veurne/kan-je-niet-chatten-met-patienten-in-az-west-veurne-springt-in-de-bres~a5a0585e/

Veurnse horeca hoeft deze winter zijn terrassen niet af te breken (bron : HLN.be)

Veurnse horeca hoeft deze winter zijn terrassen niet af te breken

Momenteel heeft de sector er weinig aan gezien ze hun deuren dicht moeten houden, maar de Veurnse gemeenteraad heeft beslist dat de terrassen deze winter gewoon mogen blijven staan.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed keurt nieuwe aanvragen voor vaste terrasconstructies niet goed. Luifels en windschermen zouden wel mogen. Daarom werkt Veurne momenteel aan een nieuw terrasreglement dat in de loop van volgend jaar klaar zou moeten zijn. Nu al geeft het een aanzet. De terrassen in het centrum mogen blijven staan. Van zodra de horeca opnieuw open mag en het weer meezit, mogen ze hun terras gebruiken.

Mobiele of vaste verwarmingselementen zijn wel niet toegestaan. Veurne heeft namelijk het burgemeestersconvenant ondertekend waarin staat dat het zal meehelpen om de CO²-uitstoot te verminderen. Verwarming in open lucht toelaten strookt daar niet mee. Verlichting kan wel. De gemeenteraad heeft de politieverordening goedgekeurd. De gunstmaatregel past in het relanceplan van de stad. Uitgaven voor het afbreken van de terrassen en het stockeren van het meubilair vallen weg.

 

Origineel bericht HLN.be : https://www.hln.be/veurne/veurnse-horeca-hoeft-deze-winter-zijn-terrassen-niet-af-te-breken~a0e5827b/

Welke winkels moeten dicht, wat mag er wel nog en waar haalt sinterklaas dan wel zijn cadeautjes (bron : Nieuwsblad)

De sluiting van de niet-essentiële winkels brengt volgens Comeos een verlies van meer dan 100 miljoen euro omzet per dag met zich mee. Maar welke winkels moeten nu in feite toe en welke mogen toch nog openblijven?

Een overzicht.:

Over supermarkten, voedingswinkels, bakkers, viswinkels en beenhouwers bestaat er geen twijfel. Die blijven gewoon open en zullen voldoende bevoorraad worden zodat er geen lege rekken zullen zijn. Hamsteren is volgens premier De Croo voor niets nodig en zou getuigen van zeer asociaal gedrag.

Ook snackbars en broodjeszaken blijven open. Net als frituren. Maar enkel om af te halen. Ter plaatse eten is verboden.

Restaurants en tavernes mogen enkel afhaalmaaltijden verkopen.

Ook doe-het-zelfzaken mogen openblijven. Net als tuincentra, zo zei Vlaams minister-president Jan Jambon vrijdagavond toch op tv.

Hotels en B&Bs blijven ook open, maar de restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op kamer.

Garages en fietswinkels voeren enkel nog herstellingen uit. Verkoop mag tijdelijk niet meer.

Krantenwinkels mogen ook openblijven.

En ook markten zijn toegelaten, mits naleving van de veiligheidsmaatregelen.

Wie ziek is moet geneesmiddelen kunnen kopen. Apothekers blijven dus ook open.

ZIJ MOETEN SLUITEN

Kleding- en schoenenwinkels, bloemenzaken, juweliers, koffiebars, decoratiewinkels, Ikea’s en alle andere niet-essentiële winkels gaan toe. Maar ze kunnen wel afhaal en thuislevering organiseren van goederen die op voorhand werden besteld.

Ook niet-medische contactberoepen moeten sluiten. Het gaat dan onder meer om kappers, grimeuses, wellness, massage, schoonheidssalons

Speelgoedwinkels sluiten ook en dat valt hen erg zwaar zo kort voor Sinterklaas.

Origineel artikel : https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201030_97181357

Dankzij www.8630Samen.be en alle alternatieven in onze buurgemeenten zal de sint gelukkig nog altijd cadeautjes kunnen bestellen en ophalen of laten leveren … Geen nood, de sint heeft heel wat zwarte pieterbazen die alles gaan ophalen bij de lokale handelszaken in de buurt…

De federale regels (vanaf 1 november) (bron VRT & info-coronavirus.be)

 

“Er komt een verstrengde lockdown” – Dit heeft het Overlegcomité beslist:
“Ons land bevindt zich in een noodtoestand”, klinkt het bij premier Alexander De Croo (Open VLD). “In veel ziekenhuizen is de pijngrens al overschreden. We zien nog altijd geen kentering. Er is maar één antwoord, één keuze, en dat is allemaal achter onze zorgverleners staan. De enige manier daartoe is om maximaal alle fysieke contacten te vermijden. Zo kort als het kan, zo lang als het moet. We moeten de stijging breken. We gaan daarom over tot een verstrengde lockdown. Welke beslissingen heeft het Overlegcomité genomen?

  • De regel van vier wordt binnen afgeschaft. We mogen dus niet langer vier gasten thuis ontvangen. Wel mag iedereen nog één knuffelcontact hebben, die persoon mag je thuis nog uitnodigen. Singles mogen buiten dat ene nauw contact ook nog iemand anders zien, op afstand weliswaar. Buiten mag je wel nog 4 mensen zien.
  • Niet-essentiële winkels worden gesloten. Thuislevering en ophaalpunten mogen wel. Voedingswinkels blijven hoe dan ook open. Er komt een evaluatie op 1 december.
  • Niet-medische contactberoepen, denk aan kappers of schoonheidsspecialisten, worden verboden.
    De scholen zullen ook op 12 en 13 november gesloten blijven. De herfstvakantie was al eerder verlengd, maar wordt dus nog net iets langer en zal nu in totaal twee weken duren.
  • Telewerken wordt verplicht.
  • Hotels blijven open, maar de restaurants en bars in hotels sluiten, maaltijden mogen alleen nog op de kamer.
  • Op begrafenissen mogen nog maar 15 mensen zijn. Recepties na een begrafenis worden verboden.
  • Vakantieparken moeten sluiten. Die maatregel gaat in vanaf 3 november, maar restaurants en zwembaden zijn wel al gesloten.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is nog dieper ingegaan op het onderwijs. Dat wordt opgeschort tot en met 15 november. “De lessen kunnen opnieuw doorgaan vanaf 16 november. Voor het basisonderwijs kan dat dan 100 procent contactonderwijs zijn, voor het secundair onderwijs is er maximaal 50 procent contactonderwijs voor de tweede en derde graad.”

Het hoger onderwijs zal tot het einde van het jaar afstandsonderwijs zijn. Een uitzondering wordt gemaakt voor de practica en voor de eerstejaars, vanaf 1 december mogen zij deels contactonderwijs hebben.

Het deeltijds kunstonderwijs mag doorgaan voor alle kinderen onder de 12 jaar. Voor iedereen boven de 12 jaar mogen er maximaal 4 leerlingen in een les zijn.

bron VRT : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/30/liveblog-30-oktober/

Nieuwe regels inzake bezoek AZ West (bron HLN.be)

AZ West laat vanaf zaterdag geen bezoek meer toe: “We verwachten de komende weken de Covid-piek”

Ook bij AZ West in Veurne blijft het aantal Covid-patiënten stijgen. De directie heeft net besloten om geen bezoek meer toe te laten vanaf zaterdag.

“Het bezoekverbod geldt voor twee weken”, zegt directeur Lieven Vermeulen. “Dat is streng, maar nodig om onze patiënten maximaal te beschermen. We verwachten de komende weken de grootste toestroom en piek van Covid. We zetten maximaal in op videobellen. Via www.azwest.be kan je je daarvoor registreren.”

Personeel motiveren
Van de 224 erkende bedden in het Veurnse ziekenhuis moeten er 50 voorbehouden zijn voor Covid-patiënten. Maandag verbleven er nog 22, vandaag donderdag zijn er dat al 30. Onder hen zijn er drie op de afdeling Intensieve Zorgen. Tijdens de eerste golf dit voorjaar telde AZ West tijdens de piek 31 Covid-patiënten.

Vijf personeelsleden van het ziekenhuis zijn eveneens besmet en zitten in quarantaine. “Uiteraard groeit de angst bij onze medewerkers”, bevestigt communicatiemedewerkster Delphine Deneir. “Ze kunnen altijd een gesprek voeren met het team van onze psychologische dienst. We brainstormen ook over acties om ons personeel te motiveren.” Bij AZ West werken 641 medewerkers.

Het ziekenhuis behoudt verder de beslissing om niet-dringende ingrepen voorlopig uit te stellen.

Artikel Hln.be : https://www.hln.be/veurne/az-west-laat-vanaf-zaterdag-geen-bezoek-meer-toe-we-verwachten-de-komende-weken-de-covid-piek~ac3f5a7b/